Hvilken hvalp skal du vælge?

At købe en hvalp, er forhåbentligt at få mange års glæde, så den skal vælges med omtanke. Det første du bør gøre, er at finde ud af hvilken race der passer til dig. En labrador er en aktiv hund. Den skal stimuleres både fysisk og mentalt. Der findes to typer af labrador: en udstillingstype, som typisk er stor med kraftige benstammer og en brugstype, også kaldet formel 1, som er en mindre, lettere og mere aktiv type. Alt afhængigt af hvad du gerne vil lave med din hund, bør du overveje, hvilken type labrador, der passer til dig.

Næste skridt er at finde den rette hvalp. Overvej om det skal være en han eller en tæve. Der er fordele og ulemper ved begge dele. Tæverne kan være lettere at have med at gøre, men de kan også være meget påvirket af deres løbetid og blive falsk drægtige. Hanhundene har ikke de samme hormonelle udsving, men kan til gengæld være påvirket af testosteron og derfor være meget opmærksom på omgivelserne, specielt som unge.

Vær omhyggelig med at finde en opdrætter, der er omhyggelig med at socialisere og miljøtræne hvalpene. Den udvikling der sker i socialiseringsperioden fra hvalpen er 3 uger til den er ca. 12, er de vigtigste 9 uger i dens liv. Det er i disse uger at hvalpens hjerne formes. For at det skal ske, skal hvalpen opleve verden. Den skal socialiseres til både andre hunde og mennesker, hvilket vil sige, at den skal udvikle de sociale færdigheder, der er nødvendige for at kunne fungere sammen med andre hunde og mennesker. Derudover skal hvalpen ud og opleve verden. Den skal gå på forskellige former for underlag, opleve forskellige dufte, køre i bil, osv. Det hvalpen lærer (eller ikke lærer) i denne periode, har en effekt resten af livet. Det er derfor, det er så uhyre vigtigt, at socialisere hvalpen ordentligt, da det er meget vanskeligt senere at indhente det forsømte. Sørg derfor for at finde en opdrætter der tager dette ansvar alvorligt. Da socialiseringsperioden også strækker sig ud over de 8 uger, er det meget vigtigt, at du også fortsætter sodialiseringen og miljøtræningen. 

Du skal selvfølgelig også sørge for at begge forældre dyr er sunde, raske og mentalt stabile. Tjek også hvad der ligger i linjerne bag forældredyrene og spørg gerne opdrætteren om hvad der er af kendte problemer, store som små. Ingen linjer er perfekte og opdrætter bør have lyst til at være ærlig. 

Det forventer jeg af en hvalpekøber

Jeg har også som opdrætter nogle forventning til dig som potentiel hvalpekøber. Jeg forventer, at du vil være aktiv med en hvalp herfra. Du behøver ikke ville bruge den til konkurrencer, men jeg forventer, at du vil træne med den hele dens liv. Det kan være jagt, lydighed, tricks, HTM, agility, spor osv.
 

For at få en velafbalanceret hund, gælder det om at give den den bedste begyndelse. Jeg forventer, at du fortsætter socialiseringen af hvalpen, dels ved at gå til hvalpetræning, dels ved at miljøtræne den. Jeg lever af at træne hunde og derfor betyder det meget for mig, at du er interesseret i at klikkertræne hvalpen. Du behøver ikke have klikkererfaring, men lysten til at lære om det er et must. Der følger selvfølgelig et hvalpekursus med hvalpen for dem, der har mulighed for at deltage og jeg står selvfølgelig til rådighed med råd og vejledning hele hundens levetid.
 

Sundhedsmæssigt forventer jeg at du fodre med et fornuftigt hvalpefoder og at hvalpen bliver passet med vaccinationer og dyrlæge tjek. Når hvalpen bliver et år ser jeg gerne, at du lader den røgtenundersøge for HD og AA.

Hvis du af en eller anden årsag ikke kan beholde hvalpen/hunden skal den tilbageleveres til mig.
 

Hvad du kan forvente af mig

Jeg har haft to kuld på Lilli, et i 2011 og et i 2013. Begge kuld har haft en formel 1 hanhund som far. Jeg har beholdt Abby fra det sidste kuld og hun fik i juli 2017 et kuld hvalpe også med en formel 1 han som far.

Jeg stræber efter at få sunde og velafbalancerede hvalpe, der er "på", når de bliver trænet, men som er afslappede, når de f.eks. er indenfor. En stor del af den træning afhænger af dig som hvalpekøber, men jeg vil gerne give dig den bedste start. En del af den start er at stimulere hvalpene i det man kalder The bio sensor program. Det er et program, som det amerikanske forsvar udviklede tilbage i 1970'erne. Kort fortalt går det ud på at stimulere hvalpens nervesystem i en tidlig alder. Fra hvalpen er 3 til 16 dage, bliver den hver dag udsat for fem øvelser. 

  • At blive stimuleret med en vatpind mellem tæerne
  • At blive holdt med hovedet lige op
  • At blive holdt med hovedet ned
  • At ligge på ryggen
  • At ligge på en kold klud

Hver øvelse tager 3-5 sek. og gentages kun én gang om dagen.

Effekten af denne stimulering er bl.a. en bedre tolerance overfor stress, større modstandskraft overfor sygdom og forbedret hjertefunktion. Hvis du vil vide mere om The bio sensor program, så læs flg. link: http://www.vspa.com/k9/biosensor.htm  

The biosensor program

Socialiseringsfasen begynder når hvalpene er ca. 3 uger gamle. Det er meget vigtigt, at hvalpene socialiseres til både mennesker og hunde. Jeg har selv to børn og har derudover børn i forskellige aldre i vennekredsen. Hvalpene vil også møde andre hunde. Derudover vil jeg sørge for forskelligt legetøj til dem, ting de kan kravle på, henover og under. De vil også prøve næsearbejde, få fuglevinger osv. Hvalpene vil have kørt i bil, kørt i indkøbsvogn, været på skydebane, været med deres mor fremmede steder og de vil have prøvet at være alene i forskellige sammenhænge for at forberede dem til at kunne være alene i deres nye hjem - alt sammen selvfølgelig i et tempo på en måde så der tages hensyn til den enkelte hvalp. 

Jeg træner også med hver enkelt hvalp, fra de er 4½-5 uger gamle og som hvalpekøber får du mulighed for at træne din hvalp før du overhovedet får den hjem. Det for hjæpe hvalpen til at skabe en god relation til dig allerede inden den kommer med dig hjem


Hvalpene vil være hvalpevaccineret, chippet og dyrlægetjekket før de går ud herfra. Med hvalpene følger en DKK-stambog og købsaftale.